Un Blog olandese, parla di noi

Het ondergrondse Narni & een bijzonder pelgrimspad in het groen

Narni is een ideale uitvalsbasis als je niet alleen van de stad wil genieten, maar ook de natuur in wil gaan. Een stadsbezoekje is prima te combineren met de mooie bosrijke omgeving – of met een stukje van Franciscus’ prachtige pelgrimspad.

Inge ging voor Ciao tutti op pad in Narni. Meteen na aankomst in dit kleine stadje in het hart van Umbrië daalde ze af naar het ondergrondse Narni.

Inge: ‘Het reeds blootgelegde ondergrondse gedeelte van Narni toont onder meer het klooster Santa Maggiore, precies onder de huidige San Domenico, uit 1303. Het klooster was belangrijk voor heel Umbrië, omdat het onderdak bood aan pausen en kardinalen wanneer die tijdens hun reizen door Umbrië trokken.
Toen Narni in 1860 overgedragen werd van de pauselijke naar de Italiaanse staat, werd het klooster erg verwaarloosd. Bovendien raakte het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.
In 1979 werd de toegang tot het klooster ontdekt door de Gruppo Speologico UTEC, die langzamerhand steeds meer ondergrondse ruimtes blootlegden. Zo werden er ook delen van een Byzantijns mozaïek uit de zesde eeuw gevonden, ver onder de levendige straatjes van Narni. In 1994 werden de ondergrondse ruimtes voor het publiek opengesteld, mede dankzij de vele vrijwilligers die bezoekers mee op pad nemen.Bepaalde delen van het klooster zijn goed herkenbaar, zoals de kapel uit de dertiende eeuw, die je meteen bij binnenkomst ziet. Helaas zijn de fresco’s deels verwoest, door het water dat lange tijd vrij naar binnen kon sijpelen.
Een andere ruimte achter de kapel is ontdekt door het uitgraven van een rotspartij. Hierdoor denkt men dat de kerk waarschijnlijk in een soort natuurlijke grot lag. In deze ruimte is een Romeins meetinstrument te zien, de zogenaamde groma, dat in de oudheid door landmeters werd gebruikt om bijvoorbeeld wegen te maken, militaire kampen aan te leggen en aquaducten te bouwen. Deze en andere tentoongestelde instrumenten zijn ook gebruikt bij de bouw van het aquaduct Formina di Narni, dat dateert uit de eerste eeuw na Christus.
Wil je ook afdalen in ondergronds Narni? Op de website van Narni Sotterranea vind je alle details.

Articolo pubblicato nel blog:  https://ciaotutti.nl

Utilizzando il sito, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra. maggiori informazioni

Questo sito utilizza i cookie per fonire la migliore esperienza di navigazione possibile. Continuando a utilizzare questo sito senza modificare le impostazioni dei cookie o clicchi su "Accetta" permetti al loro utilizzo.

Chiudi